lördag 7 maj 2022

Jaktkritik

 Här om dagen läste jag på SR appen att höger opositionen vill utrota vargen. De föreslår i Miljö- och jordbrukskottet vargstammen ska halveras till 170 individer. De vet (antar jag) att en så litet population inte kan överleva i ett längre perspektiv. Vargen är, som alla vet, starkt inavlad. Varje individ har en inavelsgrad som syskon. Då inte heller några vargar från Ryssland-Finland slinker igenom de nordliga delarna av Sverige kommer ingen nya gener in i den svenska stammen. Eftersom det endast är de avlande paren som bestämmer hur den kommande generationens genetiska uppsättning ser ut är det viktigt att många individer deltar i bildandet av en ny generation. Ma

n kan enkelt lika det som då man singlar en slant. Singlar man få gånger (få individer delta i aveln) kommer ett jämt antal krona (klave) upp. Ju fler singlingar som gör desto sannolikare är det att man får upp 50% klave och 50% krona. Hos vargar är det bara en alfa hane och en alfa hona som står för nästa ungkull. Det anses att ca 10% av populationen är den effektiva populationen (alltså att det är 10% som står för bildandet av avkomma). Detta gör att av 170 vargar är det kanske 8-10 par som kommer att producera ungar. Ingen genetiker tror att en så låg population kan överleva på sikt. 

I utredningen ”sammanhållen rovdjurspolitik” (SOU1999:46) anges olika alternativ för rovdjurens populationsstorlek. ” Slutsatsen för kriterium D (betraktar enbart demografiska och milömässig osäkerhet utan hänsyn till genetiska faktorer) är att en population på 400 vargar (dubblering av Vortex simuleringen enligt försiktighetsprincipen) kan betaltes som ”livskraftig” ur demografiska synpunkt” Då den genetiska faktorn inte tagits med blir ju populationsberäkningen mycket större till mellan 1500-5000 individer beroende på hur många genetiskt olika vargar som kan ta sig in i den svenska populationen. 

Den svenska rovdjurspolitiken har alltså inget med biologi att göra utan styrs helt enkelt av känslor och  politiskt spel för att vinna så många röster i glesbygden som möjligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar