torsdag 16 juni 2022

Jaktkritik

För några dagar sedan presenterade Viltskadekommissionen som LRF tillsatt ett förslag till ändringar som sammanfattas så här: "Ny jaktlagsutredning, förbud mot utfodring av klövvilt samt klassa vildsvin som en allvarligt skadegörande art. ”

Även om detta är en partsinlaga så visar kommissionen på allvarliga problem som ingen kan ifrågasätta. För det första måste utfodring av vildsvin upphöra framför allt på vintern. Detta motsätter sig jägarna som alltid vill ha många ”skottillfällen” (varför ska man behöva anstränga sig för att döda ett byte?) och som inte bryr sig då inte jägarnas bytesdjur är många. Det är därför som alla rovdjur, små som stora, måste jagas till utrotnings gräns. Kommissionen påstår att värden för 18 miljarder förstörs varje år i Sverige och då inräknas skador på skog, förlorad skörd på åkrar och trafikolyckor. Det ären oerhörd hög kostnad och jägarens nöje får absolut inte uppväga detta. 

Jag håller med LRF i deras krav på kraftiga avskjutningar av vildsvin och andra klövviltsarter (äldre, kronhjort och rådjur) men att minskningar av dessa djurarter ska ske även med rovdjurens hjälp genom att all licensjakt förbjuds och att den  s k viltvården upphör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar