torsdag 15 maj 2014

Jaktkritik

I går hörde jag på TV att ett jaktlag i Stöllet i Värmland funderade på att ställa in älgjakten i höst. Älgarna var för få.
De var övertygade om att det var vargarna som gjort att älgstammen hade gått ner. Jag är helt övertygad om att det finns många orsaker till älgstammens minskning. Eftersom jakten står för den största dödligheten hos älg (ca 1/3 av älgarna skjuts varje år) så är det troligt att jägarna de i Stöllet och närliggande områden har överskattat älgstammen under några år och skjutit för många i förhållande till reproduktionen. Det andra som kan tänkas är att skogen sköts på annorlunda sätt och älgarna får mindre föda. För det tredje kan dessa båda faktorer samverka. Men självklart tar även vargarna älgar framför allt kalvar men det är ju deras välförtjänta föda vilket älgarna inte är för jägarna.
Det är vanligt för att säga genomgående hos jägarna att tro att de äger djuren. De har ett privilegium att få jaga och ta hand om de djur som de dödar på sina marker. Men det är ingen mänsklig rättighet att jaga även om många tror det.
Jakten tar bort naturupplevelser från oss natur- och djurvänner och vi har lika rättigheter till djuren som jägarna har och detta borde klargöras för alla; framför allt våra politiker.
Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar