torsdag 15 maj 2014

Jaktkritik

I går hörde jag på TV att ett jaktlag i Stöllet i Värmland funderade på att ställa in älgjakten i höst. Älgarna var för få.
De var övertygade om att det var vargarna som gjort att älgstammen hade gått ner. Jag är helt övertygad om att det finns många orsaker till älgstammens minskning. Eftersom jakten står för den största dödligheten hos älg (ca 1/3 av älgarna skjuts varje år) så är det troligt att jägarna de i Stöllet och närliggande områden har överskattat älgstammen under några år och skjutit för många i förhållande till reproduktionen. Det andra som kan tänkas är att skogen sköts på annorlunda sätt och älgarna får mindre föda. För det tredje kan dessa båda faktorer samverka. Men självklart tar även vargarna älgar framför allt kalvar men det är ju deras välförtjänta föda vilket älgarna inte är för jägarna.
Det är vanligt för att säga genomgående hos jägarna att tro att de äger djuren. De har ett privilegium att få jaga och ta hand om de djur som de dödar på sina marker. Men det är ingen mänsklig rättighet att jaga även om många tror det.
Jakten tar bort naturupplevelser från oss natur- och djurvänner och vi har lika rättigheter till djuren som jägarna har och detta borde klargöras för alla; framför allt våra politiker.
Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik - essäer och bloggar om jaktens avarter". Finns på vår hemsida.

2 kommentarer:

 1. Länsstyrelsen är överens med jägarna om orsaken - den stora vargstammen:

  "Enligt länsstyrelsen är området nu det vargtätaste i hela Skandinavien. Man räknar med att varje vargrevir tar cirka 120 älgar om året.

  – Om det är ett litet revir och det är liten älgtäthet får man en väldigt stor påverkan på det möjliga jaktuttaget, säger länsstyrelsens rovdjursansvariga Maria Falkevik. Det är där man hamnar när det blir fler och tätare revir och låg älgtäthet. Det blir väldigt lite eller kanske inget kvar till älgjakten, säger hon."


  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/algjakten-kan-stallas-in

  SvaraRadera
 2. Konstigt är det ju också att TV aldrig tar upp andra åsikter, utan jägarna själva får framstå som experter. Det är ju dessutom också i södra Sverige som man funderar på att ställa in älgjakt och inte finns det många vargar här inte. Någon enstaka bara. Däremot är väl den nya älgförvaltningen involverad i detta. Eftersom man numera får skjuta alla kalvar, tar många jaktlag detta på allvar och skjuter alla de ser. (Annars blir det andra som skjuter dem resonerar de) Sedan går korna ensamma och blir tagna för ungdjur och då skjuts de också. Så detta med stora ägor som ska förvaltas har ju gjort att skogsbruket har fått precis som de vill. Kan kanske inte gå på annat sätt med ensamutredare. Det behövs väl i alla stora frågor synpunkter från alla håll? Och nog unnar jag vargen att få mat dessutom. Kan däremot förstå de med tamdjur som är oroade. Jägare ska inte uttala sig. Det är ju bara ett nöje för dem.

  SvaraRadera