lördag 31 maj 2014

Jaktkritik

Jag läser idag i en bilaga till DN(31/5-14) som handlar om Sveriges skogar och dess användning och skötsel.
I denna bilaga så ingår en sida om jakt. Enligt artikeln omsätter turistjakten ca 3 miljarder per år. Det kommer turister från hela Europa och t o m USA.Helst vill dessa jägare skjuta älg. Det har jag ingen mot. Hoppas bara att det är goda skyttar så att det första dkottet är dödande. Däremot är jag mer tveksam till den fjälljakt som bedrivs framför allt på ripor. Jag antar att skadskjutningsprocenten ligger på 10 - 30% som vid all annan jakt. Förutom det lidande som riporna få utstå så innebär de skadskjutna riporna en potentiell risp för andra rovdjur som falkar och örnar. Blyförgiftning har påvisats hos havsörn som ätit vilt med hagel i kroppen.
I artikeln uttalar sig också en representant för Sveaskogs viltförvaltning. Han uttalar "Vi har en havererad rovdjursförvaltning...." vilket jag tolkar som att han anser att rovdjuren är fler än han vill ha.
Nu är det ju så att jägarna inte äger de vilda djuren. Snarare är det rovdjuren som har rättighet till och ska förvalta våra viltstammar. Dessutom är svenska folket 30 gånger fler än jägarna och vill se fler rovdjur som sin främsta naturupplevelse. Jägarna ska alltså inte få bestämma hur en svenska faunan ska vara sammansatt. Jägaran har varit ensamma på täppan och har glömt bort att Svenska folket vill se en helt annan sammansättning av faunan än den jägarna eftersträvar.

Läs vår hemsida: www.jaktkritikerna.se och gå med i Fb-gruppen Jaktkritikerna. Köp gärna boken "Jaktkritik . essäer och bloggar om jaktens avarter" Finns på vår hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar