torsdag 23 april 2020

Jaktkritik

Jag antar att du hört att Artdatabankens rödlista för 2020 har kommit. (Den finns att ladda ner eller att få tryckt (gratis) men jag antar att du då måste betala porto).
Det är ett enormt arbete som lagts ner och när 5000 arter har studerats men även ett större antal varitater, småarter, raser eller vad som kan vara lämpligt att kalla dessa underarter har också gåtts igenom-
Jag har studerat listan för de jaktbara arterna på däggdjurs- och fågelsidan. Där finns märkligt nog många arter. Jag har hittat nio fågelarter: ejder (EN), kricka (VU), gråtrut  (NT), fiskmås,(NT), havstrut(NT), kråka (NT),  järpe (NT), björktrast (NT), alfågel (NT) och av däggdjur sex arter: varg (EN), björn (NT), järv (VU), Lo (VU), skogshare (NT) och knubbsäl (Östersjöpopulationen) (NT).  EN = starkt hotad, VU = sårbar och NT = nära hotad.

Varför i hela fridens namn ska jägarna få roa sig med att döda dessa arter? Observera att ingen av fågelarterna utom järpe och eventuellt kricka tas tillvara. För däggdjuren skulle det räcka med skyddsjakt i renbetesområdena på enstaka individer.

Om det fanns någon moral hos Jägareförbundet skulle de vid den pågående jakttidsberedning utesluta dessa arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar