tisdag 13 april 2021

Jaktkritik

 Den här bloggen handlar inte om jakt eller jaktkritik. Men jag vill tipsa om ett mycket vackert och tänkvärt program på SVT Play av Tina-Marie Qwiberg som har namnet Mellan himmel och jord. Titta och lyssna.

I programmet nämns inte jakt överhuvudtaget men mycket av det som sägs om vårt förhållande till naturen och de djur som finns där är både poetiskt och klart formulerat. Tina-Marie Qwiberg talar om de stora skaror av vitkindade gäss som både vår och höst passerar Gotland. Hon ser gässen som ett vårtecken och enett sorgset avsked när de drar på hösten. Men det finns de som menar "Vad gör de för nytta? De bara skränar och skiter ner." Men då frågar Tina-Marie "Vad gör vi för nytta? Vi förstör väl ännu mer?" Jag tycker att det är en fråga vi alla borde ställa oss. Det finns många som anser att en del vilda djur inte borde finnas. Framför allt år det jägare som vill utrota vargar men att lodjur, björnar och järvar ska hållas på lägsta möjliga nivåer. Men det finns fler som tycker att många djur är för talrika; rävar, grävlingar, kräk-och måsfåglar, storskarv och just gäss av olika arter. Men det är vi människor som gör att dessa arter blir fler genom odlingssätt och val av grödor som gör att gäss, tranor och sångsvanar blir vanligare. Det ärockså vi människor som förstör världen med förbränning av fossila bränslen som gör att klimatkrisen snabbt närmar sig. Många tror att vi förhindrar utvecklingen genom att döda de som dra nytta av vår förstörelse. Det enda som kan rädda oss är ett nytt levnadssätt. Med naturen och inte mot naturen.

Än en gång; se och lyssna på Tina-Marie Qwiberg Lev så du tror att kommande generationer kan få uppleva en levande natur med många vilda djur och växter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar