lördag 23 april 2022

Jaktkritik

De nedan citerade meningarna är tagna ur Naturvårdsverkets tillstånd för licensjakten på gråsäl under 2022. De 2000 sälarna som får dödas innebär att ca 3-4% av Östersjöstammen kommer att försvinna. Utfallet är dessutom mindre än så djur, som ändå skulle dött, dödas. Då tillväxttakten anges till 5,1% innebär detta att sälsamman kommer att fortsätta öka.  Detta är utmärkt och jag hoppas att de ental som Naturvårdsverket anger är korrekta. Jag tvivlar då ingen redovisning visas hur beräkningarna genomförts. Varken hur beräkningarna på sälarnas antal har gått till och hur ett skattning av tillväxten har gjorts och inte heller med vilken osäkerhet detta skett. Samtidigt lämnas inga uppgifter på hur stora skador som yrkesfiskarna har, utan endast att de är stora och förmodligen större än Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten känner till. Det är inte godtagbart. Åtgärder ska vara vetenskapligt underbyggda. Jag har i tidigare inlägg efterfrågat statistiska undersökningar för att kunna fastställa att den föreslagna åtgärden (licensjakten) har effekt. Några dylika åtgärder har jag aldrig sett förekomma i Naturvårdsverkets tillstånd. Jag är ytterst tveksam om att den nuvarande licensjakten, och med den genomförd, skulle kunna verifieras i en statistisk undersökning. Min bestämda övertygelse är att licensjakten endast tillåts för att minska yrkesfiskarnas frustration över vad de anser vara ett av de bekymmer med sämre fångster. De ser sälarna men de ser inte Östersjöns sämre möjligheter att producera fisk med den försämring av vattenkvaliteten och de förändrade kustområden som är fiskarnas ynglingsområden. Det är aldrig en orsak till verkan. Inte heller i detta fallet. Sälen är förmodligen  inte heller den mest verkningsfulla orsaken. Men att försöka minska antalet sälar är den lättaste åtgärden och därför tillåts den. Helt ovetenskapligt, enbart tyckande. Det är ovärdigt att statliga myndigheter får agera på dylikt sätt. Om nu dessa 2000 sälar skulle dödas omedelbart är det en filosofisk diskussion om man ska döda djur eller inte men min kunskap är att den lägsta skadeskjutningsprocenten på land är 10% men oftast ligger den på 20-30%. Säljakt är svårare då de ska skjutas från båt. Om 20-30% skadeskjuts av sälarna är detta djurplågeri då sälarna inte kan eftersökas som djur på land. Därför ska inte licensjakt få förekomma då den dessutom inte har de effekt som Naturvårdsverket anser att jakten åstadkommer. Jag är också kritisk till Naturvårdsverkets användning av ”selektiv” då ordet definieras i SAOB som "grundas på nog­grant utväljande särsk. om åt­gärder till för­mån för behövande” men kanske de använder     ordet som det också står  "ibland ironiskt, med an­tydan om att utväljandet styrs av någons egna syften, behov eller dylikt”.

"Av yttrande från Naturhistoriska riksmuseet framgår att gråsälspopulationen i Östersjön har gynnsam bevarandestatus. Antalet gråsälar i Östersjön beräknas uppgå till mellan 50 000 till 67 000 individer. Då sälarna är så pass rörliga även inom begränsade tidsperioder betraktas gråsälarna i hela Östersjön som en förvaltningsenhet. Den genomsnittliga tillväxthastigheten låg under åren 2003– 2020 på 5,1 %.

Naturvårdsverket bedömer mot denna bakgrund att licensjakt efter totalt 2 000 gråsälar inte försvårar upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde. Naturvårdsverket bedömer också att licensjakten är lämplig med hänsyn till gråsälstammens storlek och sammansättning och att den är av en omfattning som är lämplig med hänsyn till syftet med jakten.

Sammantaget omfattar licensjakten högst 2 000 gråsälar under de två tidsperioderna 20 april – 20 maj 2022 och 6 juni 2022 – 15 januari 2023. Mot bakgrund av detta anser Naturvårdsverket att licensjakten uppfyller kravet på att vara selektiv."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar