lördag 30 april 2022

Jaktkritik

 Det är märkligt att provisorium, tillfälliga förändringar och undantag ofta förändras till att bli permanenta och till slut bli det helt normala och vedertagna. Detta gäller ju inte bara förändringar i jakten utan vid otaliga andra tillfällen.

Nu har det alltså hänt i jakten på rådjur. Efter Tjernobyl 1986 så kom det  ämligen stora mängder radioaktivt stoff över Sverige och då det också regnade i samband med att stoftet kom, kom det på marken. Gävleborgs län och längre norr över blev mest nedsmutsade. Stoftet låg kvar på marken och på hösten visade det sig att svampar tog upp stora mängder av de radioaktiva ämnena. Man kunde uppmäta för människan ohälsosamma becerell-tal. Stora mängder av framför allt renkött grävdes ner men även älgkött. I Gävleborgs och i några närbelägna områden infördes då vårjakt på rådjur(bockjakt) då halterna av radioaktivitet på var lägre. Denna jakt togs inte bort trots att radioaktiviteten i de närmaste försvunnit och nu utökas vårjakten i hela södra Sverige.

Det är naturligtvis ett oskick att jaga på våren och nu får vi vara rädda även på våren då jakten kommer i gång. Jägare anser att rådjursstammen måste minska då rådjuren gör skada på granplantering men min åsikt är att rovdjur ska sköta decimeringar av viltstammar. Fridlys rävar och lodjur som kommer rådjursstammarna vara i balans efter ett antal år och rådjuren kommer att hålla de nivåer som normal födotillgång och rovdjur skapar. Med denna slopade rådjursjakt kommer också trafikolyckor och skadeskjutningar minska drastiskt.  

PS. Några av styrelsemedlemmarna i Jaktkritikerna kommer att formulera en överklagan av licensjakten på säl som jag skrivit om i mina senaste blogginlägg.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar