onsdag 27 april 2022

Jaktkritik

Du som läst min blogg från 25/4  angående licensjakten på säl kan här läsa handläggarens svar och sedan min kommentar.

 Hej Christina

Tack för ditt svar. 

Men du svarar inte på de invändningar jag har på det tillstånd som Naturvårdsverket nu gett.

För det första förstår jag inte varför du beskriver inventeringsmetoden. Den har jag aldrig ifrågasatt. Jag har förmodligen vetat hur inventeringarna går till längre än du. Redan 1996 då HELCOM tillät vetenskaplig jakt på gråsäl har jag följt säljakten från i början av 2000-talet.

Det jag kritiserat är "De skador som Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket och länsstyrelserna beskrivit är bland annat baserat på de uppgifter de får i samband med ansökningar om ersättningar/förebyggande åtgärder av sälskador.” Hur kvantifieras dessa? Det måste finnas en väl planerad statistisk metod för att kunna vetenskapligt bevisa att en avskjutning av 3-4% av hela Östersjöns sälstam verkligen har effekt. Dessutom dödas troligen än färre sälar då rimligtvis flera av de dödade sälarna även skulle ha dött en naturlig död. Enligt mina statistiska kunskaper är det oerhört svårt att visa signifikanta effekter med de förutsättningar som Naturvårdsverket anger speciellt som det tydligen inte finns acceptabla planerade statistiska metoder för utvärdering av licensjakten. 

Med tanke på att sälarna utsätts för oacceptabla jaktmetoder där ofta bara en träff i hjärnan omedelbart dödar sälen medan andra skador på huvudet endast gör att sälen dör en plågsam död kanske genom drunkning. Vid en s k vetenskapliga jakten i början av 2000-talet framgick att få sälar kunde bärgas trots att krav fanns att en dykare skulle vara närvarande och att jakten skulle ske från fast mark och inte båt. 

I beslut står att licensjakten får ske även om licensjakten överklagas. Detta är ett oskick som också länsstyrelser använder vid t ex skyddsjakt på varg. Skyddsjaktsbeslutet med omedelbar verkan tas på en fredag eftermiddag vilket gör en överklagan omöjlig. Byråkarter på myndighet kan och gör fel, som alla människor, och besluten måste kunna överklagas. Sverige bedömer sig som en rättsstat men detta är alltså inte sant. Naturvårdsverket utmärker sig med att ha jäviga tjänstemän i alla fall i jaktfrågor och den opartiskt ämbetsmannan  finns inte på Naturvårdsverket, tyvärr.

Jag ska försöka skriva ett överklagande men det finns ingen instans angiven till vilken den ska sändas. Kan du ge mig den uppgiften?

Mvh Hans 

----Ursprungligt meddelande----

Från : Christine.Aminoff@naturvardsverket.se

Datum : 2022-04-26 - 14:58 (CEST)

Till : hans.ryttman@telia.com

Ämne : Sv: licensjakt på säl


Hej Hans,

 

Det jag har att kommentera på ditt inlägg är att inventeringarna som Naturhistoriska Riksmuseet genomför sker i samband med att sälarna har sitt pälsbyte då de vistas till stor del uppe på kobbar. Kortfattat om inventeringen är att inventeringspersonalen tar flygfoton på sälarna och räknar därefter ut antalet sälar i området. Inventeringen av gråsäl görs i samarbete med andra länder kring Östersjön.

 

De skador som Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket och länsstyrelserna beskrivit är bland annat baserat på de uppgifter de får i samband med ansökningar om ersättningar/förebyggande åtgärder av sälskador.

 

Gällande utvärdering av licensjakten är det tredje året licensjakt på gråsäl tillåts, vilket är en kort period för att kunna dra några slutsatser av licensjaktens effekter. Vi har fattat beslut om licensjakt på grunden av att arten fortsatt beräknas ha gynnsam bevarandestatus och att licensjakten kan leda till att minska de skador som både beskrivs av berörda myndigheter såväl som aktörer. Det pågår däremot ett löpande arbete med att utvärdera licensjaktens effekter för att se vad licensjakten har för påverkan kopplat till förvaltningsmålen.

 

Säljägare skjuter inte alltid från båt. Däremot, förutsatt att du har genomfört en säljaktsutbildning, kan du som jägare fälla en säl från båt. I praktiken är det dock många som beskriver att de jagar säl från exempelvis kobbar.

 

Kravet på selektivitet följer av bestämmelsen om licensjakt i jaktförordningen.

 

Hälsningar

CHRISTINE AMINOFF

Handläggare

 

NATURVÅRDSVERKET

Viltförvaltningsenheten

BESÖK: Virkesvägen 2, Stockholm

POST: 106 48 Stockholm

TELEFON: 010-698 18 15

www.naturvardsverket.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar