tisdag 29 november 2022

Jaktkritik

 I ett par inslag i radion ekosändningar har jag hört jägare som beklagar det lilla antalet älgar som finns att döda. Dessutom framkommer det att älgarna är magra speciellt kalvarna. Eftersom speciellt kalvarna är magra så tillskriver man bristen på mat i skogen som den väsentligaste orsaken till också  då att även antalet älgar minskar. 

Som alltid beror ett konstaterat faktum att älgarna blir färre och kalvarna magrare på många orsaker och alltså inte bara det att mängden föda har minskat. En annan orsak som har konstaterats sedan länge är att avskjutningen har varit helt biologisk. Jägarn dödar ju alltid slumpmässigt i de allra flesta fall men då älgjakten dra i gång skjuts gamla tjurar med stora horn i de allra flesta fall eftersom hornkronorna är troféer som är snobbig att sätta upp i hemmen. Dessutom skjuts det fler tjurar än kor. Det är alltid en statistisk skillnad i antal. Denna avskjutning är medveten då man med visst fog antar att en älgtjur kan betäcka fler kor. Men nu är könskillnadsantalet så stort att detta inte är fallet. Alltfler kor betäcks inte och många blir beteckna sent vilket medför att kalven föds för sent för att kunna äta sig stor. Kanske födan senare på året också är mindre näringsrik. (Den första vallskörden är den bästa ur näringssynpunkt och det är därför som många fågelarter dukar under t ex lärkor i det moderna jordbruket.)

Att ta reda på vilken av många faktorer som står för den mesta av älgarnas minskande population är komplicerat och vetenskapliga försök mycket svåra att lägga upp. Älgarna antal, köns- och ålderssammansättning är olika. Sverige är stort och landskapen olika på många sätt och älgar rör sig ofta över stora ytor. Men en paus i jakten under att antal år skulle kanske kunna gör älgstammen till en mer naturlig population.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar