tisdag 8 november 2022

Jaktkritik

 Jag brukar inte skriva om vargjakten i Sverige. Det är så många andra föreningar Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen är bara de största. Men nu vill den nya högerregeringen förgöra vargstammen med att minsta den kraftigt så att den kommer långt under gynnsam bevarandestatus. 

Den första utredningen om våra rovdjursstammar kom 1999 (SOU 1999:146) där den grupp av experter fastslog att vargstammen måste vara minst 500 om ”nedre gräns för undvikande av inavelseffekterför kortsiktigt bevarande(10-50 år)”. Denna utredning dög inte utan en ny tillsattes som kom fram till samma resultat. Då lät men EN person anse att endast 300 skulle kunna duga. Tyvärr har jag inte motiveringen men det köpte regeringen. 

För en tid sedan kom ytterligare en vetenskaplig studie som 18 forskare har skrivit under att minst 500 vargar måste finns i Sverige för att Sverige ska leva upp till EU:s habitatdirektiv som kräver att alla djur inhemska djur ska förekomma i så stor mängd att gynnsam bevarandestatus upprätthålls. Med detta minas att stammarna med 95% sannolikhet ska funnas kvar efter 100 år. Denna artikel finns i Science. 

Planned cull endangers Swedish wolf population

BY LINDA LAIKRE FRED W. ALLENDORF JOUNI ASPI CARLOS CARROLL LOVE DALÉN RICHARD FREDRICKSON CHRISTINA HANSEN WHEAT PHILIP HEDRICK KERSTIN JOHANNESSON MARTY KARDOS [...]JOHN A. VUCETICH +7 authors SCIENCEVOL. 377, NO. 660207 JUL 2022 : 162-162

Föreningen Jaktkritikerna kommer naturligtvis på alla sätt försöka med denna artikel som grund att få licensjakten på vargar i vinter-vår olagligförklarad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar