torsdag 4 mars 2021

Jaktkritik

 På Sveriges Radio går en minidokumentär med namnet "djurrättsaktivisterna" (ínns att lyssna på i SR play). 

Djuraktivister finns av flera slag. En del demonstrerar helt fredligt mot slakten av djur eller bär skyltar utanför pälsaffärer som uppmanar folk att avstå köp av pälsar. Andra gör helt olagliga aktioner som uppsläpp av minkar, förstörelse av läderjackor och pälsar i affärer, skrämmer och trakasserar ägare till jordbruk, pälsaffärer och i alla fall för några år sedan forskare och andra som utnyttjade försöksdjur. 

Jag tror att all uppmärksamhet som flera av dessa aktioner fått också bidragit starkt till att pälsar numera är sällsynta på våra gator och att minkfarmerna har blivit mer ifrågasatta. den vikande trenden att äta kött tror jag inte har med behandlingen av kor och grisar på våra lantbruk, i transporter eller i slakterierna att göra utan beror på en större medvetenhet om de klimatförändringar de ger upphov till.

Men min fråga blir, varför blir bara dessa spektakulära aktionerna uppmärksammade? Jag är en av grundarna till Jaktkritiker mörker än 30 år sedan men föreningen är fullständigt okänd. Detta trots att vi varit mycket aktiva med att skriva insändare, debattartiklar, uppvaktat statsråd, köpt annonser mm, alltså verkat på de legala vägen med politiska ambitioner. Aldrig har TV eller radio gjort flera program om vårt arbete och diskuterat jaktens avarter medan jaktprogram har visats flera år i TV och sänts i radion. Inte en ända gång har journalister vänt sig till oss för att höra våra synpunkter, med ett undantag då de ville diskutera älgjakten som är rimlig och förmodligen den bäst skötta jakten i Sverige.

10 % av svenska folket säger sig vara mot jakt. Frågor man "Accepterar du jakt enbart för nöje och spännings skull?" svar fler än 60% att de inte gör det. All jakt är för nöje och spännings skull. Ingen tvingas ut i skogen för att döda vilda djur; ingen behöver ett eventuellt kötttillskott.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar