Jag har börjat tänka på varför rovdjursjakten som ingår i den s k viltvården får ske utan att det finns någon som helst vetenskaplig bakgrund till den. Hur många älgar, rådjur, tjädrar eller andra för jägarna önskade djur att döda sparas just till jägarna?
Det finns skattningar på hur många älgar som vargar tar och det är möjligt att beräkningar har gjorts på de andra rovdjurens födointag utan att jag har läst om det. Men en väsentlig uppgift saknas; vilka djur dödas av rovdjuren? Enligt evolutionära lagar så dödar rovdjur selektivt alltså i stor utsträckning dödar djur som inte har den "fittnes" eller bästa anpassningen som är en förutsättning för ett liv i naturen.
I Bertil Haglunds bok "Järv och Varg (1965) finns en undersökning om lodjurens och järvens bytesval på renar i jämförelse med de renar som dödas av tåg under samma år och månad. Man delade upp renarna i tre kategorier Klass I = felfria djur, Klass II = djur med mindre gott näringstillstånd och Klass III=djur i utmärglat tillstånd eller angripna hjärnmasksjuka.
Följande resultat erhölls: Klass I KlassII KlassIII Totalt
Dödade av lodjur 33 (60%) 11 (22%) 7 (13%) 51
Dödade av järv 20 (54%) 12 (32%) 5 (14%) 32
Dödade av tåg 236 (89%) 34 (12%) 3 (1%) 273
Skillnaderna är statistisk signifikanta mellan rovdjursdödade och tåg. Man fann också att honor var överrepresenterade då 75% var honor men i hjordarna anses det vara 63% honor men troligen beror detta på att honor är mindre och därför lättare att ta för rovdjuren. Vid undersökningar av rådjur (jag slår samman tre undersökningar) totalt 46 rådjur så var 15 i dåligt näringsstillstån och sjuka.
Detta material tyder på en selektiv effekt av rovdjur till skilnad från t ex jakt som är slumpmässig. Detta gör det svårt för att inte säga omöjligt att beräkna jaktens negativa effekt i förhållande till om stammarna enbart skulle regleras av rovdjur. Men den är med all säkerhet större om man tar hänsyn till jakten dödar fler fullgoda djur än en naturlig selektion.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar